Tájékoztató

Mr. Lajos Balogh
Owner and Manager

+36 70 60 55 300
info@damsteelpro.com

Tájékoztató

tajekoztato

A KÉSVÁSÁRLÁS BUKTATÓI!

FONTOS TUDNIVALÓK KÉSVÁSÁRLÁS ELŐTT!?

Hogyan kezdjünk el egy késvásárlást, mire kell odafigyelnünk?

Balogh Lajos: A kérdésre az a legjobb válasz, hogy induljunk ki a késpenge anyagából. Globálisan az jellemző a késgyártásra, hogy mindenki gyárt mindent,a gyártások anyag centrikusak, így ne lepődjünk meg ha adott ország késanyaga importból is származik. A főbb gyártók, Japán, Kína, Németország, Svédország és az USA. Az anyagminőségek jelölése a gyártó ország szabványát tartalmazza, ha másik ország ugyanezt az összetételt gyártja akkor annak jelölése változik. Ezen eligazodni tényleg csak az tud, aki ezzel foglalkozik. Fontos, hogy ez érc alapú anyag és ne másodlagos felhasználású más célra gyártott anyag legyen. Egy késpenge anyaga 20-30 kémiai összetevőt tartalmaz, ezek százalékos arányának változtatása adja a minőségbeli eltéréseket. Specifikusan a kívánt késanyaghoz kell megválasztani az összetevőket. A másodlagosan felhasznált és más célra gyártott anyagok nem kés alapanyagok, nem lehet automatizmusként venni hogy a kemény fém az jó késanyagnak is, az "csak" kemény fém.

Merre induljunk el hogy valóban azt a minőségű kést kapjam amit szeretnék?

Balogh Lajos: Több mint 30 év tapasztalata alapján azt javaslom hogy az eredetre fektessük a hangsúlyt. Érdemes utánajárni, hogy amit ígérnek, annak mennyi lehet a valóságalapja. Honnan származik a kés, maga a gyártó vagy viszonteladó kínálja értékesítésre, a vásárlási folyamat nyomon követhető-e? A hamisítási láncolat be tud-e épülni a kereskedelmi folyamatba? Leginkább a dropshipping rendszerek alkalmasak erre, az ebben résztvevők csak annyiban érdekeltek, hogy 30-40 cent jutalékot kapnak az eladások után. Nem is kérdéses hogy tudok-e majd valakinél reklamálni, mert nem. Nekem és minden gyártónak a legnagyobb konkurenciája a „kamu kések”, az utánzatok. A világhálón szebbnél szebb késfotókkal találkozhatunk. Sajnos nem ritka, hogy ez egy kimásolt prospektus késfotó és ami eljut hozzánk az már hamisítvány. A háztartási felhasználók ráadásul nem is rendelkeznek összehasonlítási alappal, hisz ők néhány darabot vesznek életük során, csak bizonyos késhasználati idő elteltével szembesülnek azzal, hogy a termék nem megfelelő, reklamáció érvényesítése lehetetlen feladat. Nem baj ha valaki nem ért a késekhez de legalább számolni tudjon. A külföldi késrendelések költsége nagyvonalakban az alábbi összetevőkből áll. A vételár kiutalásához a forintunkat a bank váltja át, így máris jelentkezik az árfolyam ás az utalás költsége. A késnek van egy gyári ára, aztán nagyker ára és 1 vagy több kisker ára. Ehhez jön még a dobozolás és a szállítási csomagolás költsége. Találkozunk továbbá az adott ország kiviteliadó költségével és a légi szállítás díjával. Nincs ingyen szállítás. Senki ne gondolja, hogy a multinacionális légiszállító mintegy 20.000 km távolságból ingyen hozza a terméket a mi kedvünkért. A szállítási díj minden esetben beépül az eladási árba. A dílerként működő személyek jutaléka is tényező. A Magyarországra érkezett árú után 15% vámot+vámeljárási illetéket és 27% ÁFA kell fizetni. Ha ezt elkezdjük visszaszámolni a kés árából akkor oda jutunk, hogy néhány dollár marad ami a kés tényleges árát mutatja, ez már minőséget nem biztosít. A kések vonzóan olcsó ára feltűnővé vált ezért a hamisítványok egy része már magas árkategóriában is kapható, így ne az ár legyen a mérvadó. Küldenek hozzám késeket élezésre mert már semmilyen eszközzel nem sikerül a problémát orvosolni. Sajnos sok esetben én vagyok a rossz hír hozója, ekkor derül ki hogy az él anyaga - ami maximum fél milliméter - lekopott és marad egy rögös vacak ami a kés kidobását eredményezi.

Jobb minőségű a nehezebb kés mint a könnyebb?

Balogh Lajos: Nem feltétlenül ebből kell kiindulni, a könnyű illetve a nehéz kés egyaránt lehet jóminőségű illetve ennek ellenkezője is. Elsődlegesen a kés nagysága és anyagvastagsága ami befolyásol, majd a korábban említett kémiai elemek százalékos aránya. Vágástanilag létre lehet hozni úgyanolyan jó minőségű késpengét úgy hogy használatában nem fog eltérés mutatkozni. A választás szubjektív és a készhasználati szokás dönt. Van aki a nehezebb késeket kedveli mert annak "jobb a húzása". A nehezebb kések az un. Full Tang kivitelek amikor a késpenge egybe van kovácsolva a nyélkialakítással és a nyélre csak panelek kerülnek. A könnyebb kések nyele teljes értékű nyél és a késcsonkra illeszkedik. A könnyebb késeket azok részesítik előnyben akik már huzamosabb ideje dolgoznak és a csuklójuk már nem a régi. A borotvaéles vágásnak köszönhetően minőségi textúra keletkezik, jobb a fizikai közérzet, nő a teljesítmény. A könnyebb kések között találkozhatunk a speciális acélötvözetekkel illetve a legjobbak esetében a Full Balance kialakítással, ekkor a nyél és a penge között tökéletes az egyensúly.

Akkor mindenképpen egy jó késacélra van szükségünk?!

Balogh Lajos: Számomra a penge anyaga az elsődleges, a Damsteelpro márkának is ez volt a kiindulási alapja. Megtalálni a legjobb anyagokat a legjobb áron és azt szakszerű, tradícionális technológiai alapokból kiindulva elkészíteni. Ma már a késnek minden összetevője specifikum. A pengén túl jelentős szerep jut a nyeleknek is. Zömében fa illetve műgyanta nyelek használatosak önmagukban illetve dizájn elemberakásokkal mint pl. mammutfogfosszília. A fa nyelek un. stabilizálási folyamaton esnek át melynek során a rostokben levő anyagok kifőnnek és helyüket speciális anyag veszi át. Így akadályozható meg a fa vetemedése, berepedés. A felhasznált fafajták széles skálája igazodik a késanyag minőségéhez és ez az árra is kihatással van. A ma használatos lakkok már nem csúsznak, inkább tapadást biztosítanak a kéznek. A műgyanta nyelek is nagyon tartósak, egyrészük üvegszálas erősítést kap illetve laminált kivitelben is létezik. Egyúttal parádés színvilágot, random színskálát biztosítanak mellyel egyedivé teszik. Hasznos ez akkor ha egy munkahelyen többen is ugyanazt a kést használják, ez alapján meg tudják különböztetni de lehetséges a pengék gravirozása is.

Milyen folyamatokból áll egy kés elkészítése?

Balogh Lajos: A késpenge megmunkálása a technológiai folyamat első része. A pengék vágómaggal ( core ) és különböző számú laminált réteggel kovácsolva készülnek. Például egy 67 rétegű késpenge tartalmaz egy VG-10 core-t és oldalanként 33 réteget. A 33 réteg 17 lágy és 16 kemény réteg laminált összeillesztését jelenti. Ezek hivatottak a 60 HRC keménységű core “védelmére” annak ridegsége miatt. Ha már a szivünket beleadtuk a kovácsolásba akkor a lelkünkön a sor. A pengét a kovácsolást követően edzeni kell, ez vákuum hőkezelési eljárást takar melynek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A késpengék a kemence zárás után vákuum környezetben 400 fokra hevítődnek és ezen az egyenletes hőfokon négy- öt óra hosszan tartjuk. Ez idő alatt az esetleges anyagban feszültség, zárvány eltűnik és azt eredményt hozza, hogy nincs az anyagban hiba. Egyúttal valamennyi kémiai elemből kihozzuk a 100%-os tulajdonságát, így nem kitöltő anyag marad a késben. A hőkezelés végeztével sokkolásként kap egy 1 órás -80 fokos fokos nitrogénes fürdőt, ami fixálja az összes kémiai folyamatot, ezen a ponton alakul ki az éltartósság. Vannak olyan speciális pengék is ahol az edzési érték +1100 és -180 fok közötti. Ez az eljárás garancia a minőségi késkészítésben, az edzési folyamat az elejétől a végéig szabályzott. Az edzési folyamat nem épülhet egy bizonytalan főfokú és idejű hevítésre, hűtésre. Ha a penge elul lett edzve akkor rossz lesz az éltartóssága, ha felül lett edzve akkor túl kemény lesz ami törik és élezhetetlenné válik.

A genarációs késkészítő műhelyek termékei a legjobbak?

Balogh Lajos: A tradíció 100% erejéig szent és sérthetetlen Japánban illetve más Dél-Kelet Ázsiai manufakturákban, ezek a legjobb késműhelyek. Ettől viszont elkülönülnek a nagyobb késgyárak. Ezek a tradícióra alapozva modern technológiát alkalmaznak, fél manufakturális gyártást képviselnek, és így hoznak létre kiváló minőségű késeket. A tömegtermelést végző késgyárak már lézer technikákat,késélező robotokat használnak a több tízezres darabszám teljesítése végett. Itt keletkezmek azok a kések melyekkel tele vannak a háztartások fiókjai, pár ezer forintért pár hétig vágnak. A magam részéről ezt környezetszennyezésnek tartom.

A Japán kések nagyon jó kések csakúgy mint más országok minőségi kései. Az általuk gyártott acélok nem csak a késgyártásban hanem gépi berendezésekben, szerszámokban egyaránt megtalálhatóak és ott is átlagon felül teljesítenek. Szerénységük révén nem is neveznek meg legjobb acélt hanem Top5 illetve Top10 listák vannak. De az ár az ár. Van aki, a más termékekkel való összehasonlítás okán drágának tartja, van aki úgy véli, hogy az ár-érték arányt a tradíció és a jó hírnév dobja meg.

A fent említett fontos körülmények melyikével találkozik az aki a Damsteelpro márkát szeretné választani?

Balogh Lajos: A hamis termékek elleni legjobb védekezés ha olyan helyről vásárolsz ahol garantálják Neked a termék gyári eredetét. Ilyen az én Damsteelpro márkám is melyet kizárólag én forgalmazok. Közvetlen a gyárból érkezik, gyári áron, nagykereskedő beiktatása nélkül, így a közvetlen beérkező termékek kizárják azt, hogy hamisítás részesévé váljanak. Nem NO NAME terméket kapsz, hanem márkanévvel ellátottat, jelen esetben saját nevem adom hozzá, ha problémád merülne fel, azt tudod érvényesíteni, én a vásárlás után is vagyok.

- A kések különböző rétegszámban kovácsolt damaszkuszi acélok prémium minőségben. A kovácsolást követően vákuum hőkezelési eljárást kap a penge. Ez sokak számára ismeretlen edzési mód, viszont a legjobb a világon és a legfontosabb munkafázis. A kések gyári élének tompulása után minimális fenésre szorulnak és csak arra. Nincs szükség egyéb „csoda” élezőkre sem.

A kések árára kihatással van a közvetlen gyári beszerzés, a nagyker és kisker árrés kiesés, saját forgalmazás, online értékesítés, ÁFA mentes vállakozói forma. A fentiek ellenkezője a termékek árát duplájára emelné.

Lehetőség van a termékek személyes megtekintésére, nem "zsákba macska" és nincsenek apróbetűs részek. 2 féle tesztkés áll rendelkezésre kipróbálás végett. A vélemény nyilvánítások több fórumon tekinthetők meg. Lehetséges a https://damsteelpro.com weboldalon, a Google céges profilban, a https://facebook.com/damsteelpro oldalon, egy teljesen erre a célra nyitott oldalon "https://www.facebook.com/groups/160397279381325" "https://www.facebook.com/groups/160397279381325" "https://www.facebook.com/groups/160397279381325Vélemények a Damsteelpro késekről Ingyenes tanácsadás, tájékoztatás történik, melynek nem feltétele a vásárlás, a tanácsadás a vétel után is opció. A termékek nagyobb gasztro fesztiválokon kiállításra kerülnek.

-A kiválóság ma már nem luxus! A XXI.század már 23 éve tart, az innovatív termékek a hasznunkat szolgálják. A Damsteelpro kések használata végleges megoldást nyújt a késhasználat problémáira. Mivel nincs szükség élezési szolgáltatásra, a kések időközönkénti pótlására,ezért jelenthetjük ki, hogy az ár megtérülése garantált, átlagosan 2-3 év alatt. A legszebb ajándék is lehet akár gravírozott kés+fadoboz kivitelben

VÁGJON EGÉSZSÉGETEKRE!

 

 

iras logo